بدون شک برای موفقیت و انجام یک معامله پرسود، دانستن تمامی مفاهیم و اصطلاحات دنیای فارکس برای معاملهگران امری مهم و حیاتیست. زیرا با درک هر یک از آنها میتوان با دید بازتری به این دنیا ورود کرد. امروز نوبت به بررسی یکی دیگر واژههای پرکاربرد در بازار فارکس یعنی "اسپرد" میرسد.
اما اسپرد چیست و چه کاربردی دارد؟ به طور کلی در بازارهای مالی تفاوت بین قیمت خرید و قیمت فروش اسپرد نامیده میشود، که در منابع فارسی به آن شکاف قیمت نیز میگویند. با در نظر گرفتن حجم معاملات و میزان عرضه و تقاضا این تفاوت قیمت تغییر میکند.
در ادامه به جزئیات بیشتر در باره اسپرد میپردازیم.
کاربرد اسپرد در بازار فارکس
در بازار فارکس خرید و فروش به صورت فیزیکی انجام نمیشود. در برخی موارد خریدار در نیویورک و فروشنده در لندن سکونت دارد. در چنین شرایطی وجود یک واسطه یا میانجی برای هماهنگی معامله میان فروشنده و خریدار الزامیست، که این وظیفه بر عهده بروکرهاست.
از آنجایی که نظم دادن به جریان سفارشات خرید و فروش در میان معاملهگران کاری پر ریسک است، اسپردها را برای جبران این ریسک برای بروکرهای فارکس در نظر گرفتهاند. به نوعی اسپردها یکی از منابع اصلی کسب درآمد بروکرها به شمار میآید.
به عنوان مثال شما قصد فروش لپتاپتان را با قیمت 5 میلیون تومان به یک فروشگاه دارید، فروشنده برای اینکه بتواند از طریق فروش لپتاپ شما به سود برسد، باید آن را از شما با قیمت 4 میلیون و 500 هزار تومان بخرد و به مشتری بعدی به قیمت 5 میلیون بفروشد. این اختلاف قیمت همان اسپرد است.
به قیمت پیشنهادی شما در این معامله bid و قیمت درخواستی ask گفته میشود.
انواع اسپرد
در واقع اسپرد در کارگزاریها با توجه به نحوه کسب درآمد آنها متغییر است. اما بطور کلی اسپرد در بازار مالی به دو نوع ثابت و شناور تقسیم بندی میشود.
- اسپرد ثابت: اسپرد ثابت تحت تاثیر نوسانات معمول بازار قرار نمیگیرد و تغییری در میزان آن ایجاد نمیشود. این نوع اسپرد برای معاملهگرانی که بودجه بالایی برای معامله در بازار فارکس ندارند، گزینه مناسبیست.
- اسپرد شناور: با مشاهده نام این اسپرد، میتوان به ماهیت آن پی برد. اسپردهای شناور با توجه به شرایط بازار، انتشار اخبار اقتصادی، عرضه و تقاضا و نوسانات کلی بازار کم و زیاد میشود.
اسپرد بالا در فارکس به چه معناست؟
اسپرد بالا بیانگر نقدینگی کمتر یک جفت ارز نسبت به جفت ارزهای دیگر است. به بیان سادهتر تریدرهای کمتری بر روی آن جفت ارز در حال معامله هستند. در این حالت تعداد معاملهگرانی که قیمت نزدیک به قیمت طرف دیگر معامله را درخواست میدهند، پایین میآید و به همین دلیل اسپرد این معامله بیشتر خواهد بود.
و در آخر
در بازار فارکس، اسپردها را میتوان نوعی کارمزد در هنگام خرید و فروش یک جفت ارز در نظر گرفت. بنابراین اگر جز افرادی هستید که در مدت زمان کوتاه معاملات بسیاری انجام میدهید، برای مدیریت سرمایه، حتما باید به درک درستی از اسپردها برسید.
در این مقاله سعی کردیم تا نگاهی مختصر، اما مفید به این اصطلاح پرکارد و حیاتی در بازار مالی و دنیای فارکس بیندازیم. امیدواریم که برایتان مفید بوده باشد.